Stary cmentarz

Garść refleksji o naszym cmentarzu

hdr

STARY CMENTARZ

Zabytkowy cmentarz przy ulicy Kluczborskiej jest wizytówką naszego miasteczka, czy tego chcemy, czy nie. Przecież wszyscy przejeżdżający przez Byczynę muszą zwrócić uwagę na żeliwne ogrodzenie, bramę i ceglany mur. Niestety, widzą też rozsypujące się cegły, brak przęseł i walające się na chodniku butelki.

Mur

Przekraczając bramę, zwraca się uwagę na piękno tej nekropolii zawierające się w starych drzewach, kunsztownych nagrobkach i średniowiecznej kapliczce.

Brama wejściowa

Galeria – stary cmentarz / Jeszcze całe

Szkoda, że tak wiele miejsc uległo dewastacji spowodowanej upływem czasu i działalnością człowieka.

Galeria – stary cmentarz / wandalizm

Galeria – stary cmentarz / zniszczenia – czas

Szkoda, że przed Dniem Zadusznym trzeba usuwać worki puszek po piwie i butelek po alkoholu, a nawet plastikowe kubeczki przygotowane na poczet kolejnej libacji.

Szkoda, że trzeba się mieć na baczności, gdyż na nieuważnych czyhają tu różne pułapki (np. wiszące nad głowami połamane gałęzie, niezabezpieczone studzienki i na poły otwarte grobowce).

Galeria – stary cmentarz / niebezpieczne miejsca

Może warto by otoczyć opieką groby, o które nikt już nie dba, nie tylko przed 02 listopada, ale cały rok?

Niech turyści odwiedzający Byczynę nie tylko dostrzegą Rynek i okalające go uliczki, ale także naszą troskę i staranie o zachowanie pamięci o tych, którzy przed nami tworzyli historię tego miasta.

Anna Bereska-Trybuś

23.10.2016